Mobiele airco zonder afvoer: hoe goed kan dit werken in de zomer?

Nu de zomers elk jaar langer en warmer worden, kiezen we massaal voor een airco in huis. Met een goede airco houd je de temperatuur en luchtvochtigheid in je huis tijdens hete dagen aangenaam. Als je overweegt om een airco in huis te nemen, dan kun je kiezen tussen een vaste split unit airco of een mobiele airco. Een mobiele airco is een stand-alone apparaat op wieltjes. Een split unit airco is, zoals de benaming al doet vermoeden, een systeem dat uit meerdere modules bestaat. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen.

Split unit airco

Als we het hebben over een vast airconditioning systeem, dan gaat het meestal om een split unit airco. Dit type airco bestaat uit een buitenmodule en één of meerdere binnenmodules. De buitenmodule wordt aan de muur of op het dak geïnstalleerd. De buitenmodule is met slangen verbonden aan de binnenmodule(s). De binnenmodules bevinden zich in de ruimtes die je wilt koelen. Door de slangen stroomt koelvloeistof. De buitenmodule koelt de koelvloeistof die weer naar de binnenmodules stroomt. Om dit systeem te installeren, moet je gaten in je muur maken om de slangen en de netspanning door te voeren. Dit is een nadeel van deze oplossing. Voordeel is dat je je niet druk hoeft te maken over de afvoer van de warmte die bij het koelingsproces vrijkomt.

split unit airco

Mobiele airco

Een mobiele airco is een flexibele en gemakkelijke oplossing. Dit type airco is een stand-alone unit, vaak op wieltjes. Je kunt een mobiele airco gemakkelijk verplaatsen. Een mobiele airco zuigt de lucht uit de omgeving aan en koelt deze intern. De koele lucht komt er aan de voorkant uit. Bij het koelen komt echter ook warmte vrij. Die warmte wil je natuurlijk niet in de kamer waar je de mobiele airco hebt staan. De warme vochtige lucht moet je via een slang op de achterkant van de airco naar buiten afvoeren. De slang is het grootste nadeel van een mobiele airco. Je moet de slang namelijk zo luchtdicht mogelijk naar buiten voeren. Als je de slang gewoon door het open raam legt, komt de warmte net zo snel weer binnen. Je moet openingen rondom de slang netjes afdichten om optimaal plezier van je mobiele airco te hebben, hiervoor kan je de tools die je bij je airco krijgt gebruiken of kiezen voor een professionele raamafdichtingskit.

Mobiele airco zonder slang

mobiele airco zonder slangAls je zoekt naar een mobiele airco zonder slang, dan kom je al snel uit bij een luchtkoeler. Let op, een luchtkoeler is geen echte airconditioning. Je kunt hier wel iets verkoeling mee bereiken, maar niet meer dan een graad of drie.

Tijdens een hete zomer heb je er niet zoveel aan. Je kunt dan net zo goed een emmer ijswater met een normale ventilator neerzetten. Een ander alternatief voor een mobiele airco, is een systeem met een interne watertank en dus zonder slang. Het apparaat koelt het water, voert de aangezogen lucht langs het koude water en blaast de koele lucht uit. Zo kun je maximaal acht uur koelen. Daarna heeft het systeem ongeveer drie uur nodig om het water weer te koelen.